ANKARA / ÇANKAYA - Maltepe Ortaokulu

"Atıklarımızı Geri Dönüştürelim Sıfır Atık" eTwinning Projemiz

Teknoloji Tasarım öğretmenlerimizden Öznur EKŞİOĞLU'nun rehberliğinde  okulumuzda "Atıklarımızı Geri Dönüştürelim Sıfır Atık" eTwinning projesine dahil olunmuş ve okulumuz öğrencileriyle birlikte proje yürütülmeye başlanmıştır. Projede Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden 23 öğretmen ve öğrencileri  yer almaktadır.

Bu proje ile geri dönüşümü sanatla birleştiriyoruz. Kullanılmayan, atık durumda bulunan malzemelerle geri dönüşüm tasarımları elde etme amacını taşımaktadır. Kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme girişimidir. Atık malzemelerden fikirler katabilir,geri dönüşüme estetik bir boyut ekleyebiliriz.Dünyamız ve çevremiz ev atıkları ve diğer atıklar nedeniyle çok kirlenmekte ve üretim hammaddeleri giderek azalmaktadır.Eğer bizler daha az hammadde kullanıp,atıklarımızı değerlendirip ve dönüştürerek  hem çevreyi korumuş oluruz hem de ekonomiye katkı sağlamış oluruz.

Amacımız projeyi uygulayarak,ülkemizin sıfır atık seferberliğine destek olup ,diğer okullar ve kurumlar için örnek oluşturarak ülkemizde nüfus artışı,teknolojik gelişmeler ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte atık üretim miktarında artış gözlenmiştir.Bu durum bizi sıfır atık projesini hazırlamaya yönlendirmiştir.

HEDEFLER

*Tüketimin giderek artmasıyla oluşan israfın önlenmesi,

*Sıfır atık fikriyle yola çıkarak kullanmadığımız malzemelerle,

*Geri dönüşüm sayesinde israfı önlemek, materyalleri tasarlarken çocuk ve aile etkileşimini artırmak ve çocuklarımıza faklı ürün tasarımı kazandırılması,

*Doğal kaynakların verimli kullanma alışkanlığının kazandırılması,

*Atıkların geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye katkı sağlanması,

*Bilinçli ve çevreye duyarlı nesiller yetiştirilmesi,

*Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir ortam bırakılması,

Atık malzemelerden sanatsal ürünler elde edilmesi,

*Atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmak, daha az doğal kaynak kullanımını sağlanması.

PROJEDE BEKLENEN SONUÇLAR

*Doğadaki atık dediğimiz malzemeleri kullanarak israfın azaltılması sağlamak.

*Veli ve çocuk etkileşiminde artışların sağlanması ve çocukların farklı ürünler tasarlamayı öğrenmesini sağlamak.

*Okulumuz için Entegre Atık Yönetim Planı hazırlayarak uygulamaya koymak.

*Oluşması kaçınılmaz atıkların kaynağında ayrı toplanmasına yönelik etkin toplama sistemi oluşturmak.

*Yurt dışındaki özellikle sıfır atık uygulamasını başlatmış okullardaki iyi uygulamaları yerinde görerek okulumuzda uygulamak.

*Atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmak, daha az doğal kaynak kullanımını sağlamak.

*Çocuklarımızda eko-yaşam kültürünün gelişmesini sağlamak.

Yayın: 16.04.2021 - Güncelleme: 13.04.2023 20:31 - Görüntülenme: 269